Elliotti laineteooria ja praktika. 1. osa

Vaadatud: 716 seisukohad
Lugemise aeg: 6 minutitTere päevast, kallid lugejad!

Kui turg oleks lineaarne struktuur ja me saaksime ühe suundumuse lõppu ja järgmise algust tuvastada 99% täpsusega, samuti tuvastada selle arengu sihtala, siis oleks kauplemine kõige lihtsam ja kasumlikum. äri maailmas.

Paraku on asjad hoopis teisiti. Muidugi on pikk kauplemis- ja turu-uuringute ajalugu õpetanud meid enam-vähem täpselt määratlema tagasipöördumisi ja arvutama trendi eeldatava pikkuse; paljude ettevõtjate jaoks sellest siiski ei piisa. Suur arv analüüsimeetodeid ja -meetodeid aitab kauplejal või analüütikul turul kindlust tunda; siiski ilmnevad probleemid seoses isikliku võimega neid tehnikaid praktikas rakendada. Paljud saavad sellega hästi hakkama, kuid enamus jäävad oma primitiivsete uusversioonide abil lukkude võrku kinni, püüdes kasututest positsioonidest lahti harutada.

Pärast mitmete meetodite uurimist ja nende praktikas rakendamist pettuvad paljud, saamata soovitud tulemust, kuid ei loobu kunagi ja otsivad seda ühte täpset meetodit. Varem või hiljem jõuavad paljud Elliotti laineteooria juurde, sest selles näevad nad seda turustruktuuri analüüsi meetodit, mis suudab tulevikku suure täpsusega tegelikult ennustada. Nende lootused pole tühised, kuna teooriaeksperdid on korduvalt näidanud hämmastavaid tulemusi kauplemisel ja analüüsimisel.

Niisiis, see artikkel on pühendatud laineturu analüüsile ja laineteooriale. Tutvume selle väljanägemise ja arengu ajalooga, selle peamiste väidete ja analüüsimise reeglitega.

Elliotti laine põhimõtte ajalugu

Elliotti lainepõhimõtet käsitleva raamatu eessõnas kirjutas Hamilton Bolton, et märkis Elliotti lainepõhimõtte tõhusust sellistes ettearvamatutes majanduslikes sündmustes nagu depressioon, suur sõda, sõjajärgne taastumine ja sellele järgnenud oluline kasv. Seetõttu sai ta kindlaks, et põhimõttel on fundamentaalne tähtsus.

Turu arengu ja kujunemise lainepõhimõtte avastas USA majandusteadlane Ralph Nelson Elliott. Haiguse tõttu, mis pani ta voodisse jääma, ei leidnud ta pikka aega korralikku ametit ja hakkas huvi tundma börsil kauplemise tehnilise analüüsi vastu.

Pärast pikka uurimistööd, 1938. aastal, avaldas ta raamatu "Lainepõhimõte", milles kirjeldas avastatud turuliikumise kujunemise põhimõtete põhitõdesid.

Elliott võttis oma turu-uuringute põhiandmed DJIA edetabelitest. Tänu oma põhjalikele ja täpsetele tähelepanekutele suutis ta kirjeldada kõiki turuliikumisi, mis toimusid enne 1840. aastaid. Sel ajal oli indeks 100 lähedal ja Elliott ennustas järgmistel kümnenditel tõsist kasvu. See oli vastu enamiku investorite ootustele, kes arvasid, et indeks ei pikenda 1929. aasta tulemusi.

Lainepõhimõte väidab, et turukogumi käitumine areneb ja muutub teatud selgete mustrite järgi. Aktsiaturgude graafikuid kasutades väitis Elliott, et aktsiaturu dünaamika kulgemist saab kirjeldada looduse harmooniat peegeldava struktuurimustriga.

Tema avastatud andmete põhjal kavandas Elliott loogilise turuanalüüsi süsteemi, eristades 13 tüüpi "laineid", mis korduvad hinnaliikumises, kuid võivad kuju, eluea ja amplituudi osas erineda.

Autor kirjeldas oma töös kõigi struktuuride omavahelisi seoseid, nende sõltuvust üksteisest ja omavahelisi võimeid. Võib öelda, et lainepõhimõte on mustrikomplekt ja seletused selle kohta, kus ja millised mudelid tõenäoliselt turutsükli või tendentside kujunemise käigus tekivad.

Elliott Waves'i teooria peamised põhimõtted

Turuliikumisi saab kirjeldada rangelt struktureeritud korduvate mustrite jada abil; seega võib seda prognoosida. Mustrite järjestused paljastavad suunatud lainekujulise liikumise olemuse.

Iga turuliikumine ei ole ainult mingi olulise teabe ilmumise tulemus: see loob ka olulise teabe uue külje.

Elliott Waves'i teooria peamised põhimõtted

Viie laine muster

Turgude liikumise peamine muster on kujundatud viie laine struktuurina. Kolme lainet struktuuris nimetatakse motiiviks, kuna need teevad suunatud liikumise; analüüsides on need tähistatud numbritega 1, 3 ja 5. Need lained on üksteisest eraldatud vastassuunaliste katkestustega, mis on vastassuunalise (korrigeeriva) liikumise lained, mis on tähistatud numbritega 2 ja 4. Need tagasilöögid on turu liikumise lahutamatu osa.

Lainerežiimid

Laine arengut on kahte tüüpi: motiiv ja korrigeeriv; tuleb märkida, et liikuvatel lainetel on viie laine struktuur, korrigeerivatel - kolme laine struktuur.

Täistsükkel

Turuliikumise täistsükkel koosneb kaheksast lainest, mis arenevad kahes faasis: motiiv (viis lainet nummerdatud 1-5) ja korrigeeriv (3 lainet tähistatud a, b, c). Järjestus "a, b, c" korrigeerib järjestust "1, 2, 3, 4, 5".

Pärast ühe tsükli lõppu järgneb sarnane viis lainet üles, kolm lainet alla. Viie laine liikumise kolmas etapp viib lõpule kõrgema taseme laine. Viienda laine haripunktis algab kõrgema laine taseme tagasitõmbumine, mis koosneb kolmest lainest. Need järgmise laine taseme kolm lainet "korrigeerivad" sama taseme viie laine ülespoole liikumist.

Kriitiline hetk on siin see, et iga alamlaine 1, 3 ja 5 on motiiv ja seda saab jagada sisemisteks viideks, samas kui iga alamlainet 2 ja 4 nimetatakse korrigeerivaks ja neid saab jagada alamlaineteks. lained a, b ja c. Seda nimetatakse pesitsuspõhimõtteks.

Turuliikumiste mitmetasandiline struktuur on korraldatud nii, et kaks sama lainetaseme lainet jagunevad madalama astme kaheksaks laineks ja need kaheksa lainet jagunevad omakorda kolmekümne neljaks laineks jälle madalama laine tasemega.

Niisiis peegeldab lainepõhimõte tõsiasja, et mis tahes taseme ja suuna lained saab ikka ja jälle jaotada madalama taseme laineteks; samaaegselt on iga laine kõrgema taseme laine lahutamatu osa.

Täistsükkel - Elliott Waves teooria

Põhistruktuur

Parandusmustri sees koosnevad allapoole suunatud lained a ja c viiest alalainest: 1, 2, 3, 4 ja 5. Ülespoole suunatud laine b koosneb omakorda kolmest lainest: a, b ja c. See konstruktsioon näitab, et liikumislained ei ole alati suunatud ülespoole ja korrigeerivad lained - mitte alati allapoole. Laine tüüpi ei määratleta selle absoluutse suuna, vaid enamasti selle suhtelise suuna järgi.

Laineks nimetatakse motiivi, kui see liigub samas suunas, mida teeb üks tase kõrgem (mis hõlmab esimest lainet); seda nimetatakse korrigeerivaks, kui see liigub vastu "vanemat" lainet. Lainega 2 samas suunas arenevad lained a ja c on ajendiks. Laine b on korrigeeriv, kuna see korrigeerib lainet ja areneb lainega 2 vastupidises suunas. Lainepõhimõtte põhiolemus on asjaolu, et igal laine tasemel areneb suurema laine liikumisega samas suunas liikumine viie lainega, samal ajal kui tagasitõmbumine kõrgema taseme lainele areneb kolmes laines.

Elliott ise ei osanud kunagi öelda, miks koosneb peamine turustruktuur viiest kasvu- ja kolmest languselainest. Ta lihtsalt ütles seda. Kui sellele pisut järele mõelda, võime järeldada, et see on turu arenguks vajalik miinimum.

Ühes suunas liikumiseks, olenemata tagasitõmbe pikkusest, peab põhisuunas liikumine koosnema vähemalt viiest lainest, et ületada kolme laine tagasitulek ja sisaldada neid tõmbelaineid. Kuigi laineid võis olla rohkem, on kõige ratsionaalsem progresseeruv muster 5-3.

Mõtte sulgemine

Laineteooria on tõsine ja keeruline teos. Praeguses turuolukorras ei saa ilma turustruktuuri põhjaliku analüüsita hakkama. Loodan, et meie arutelu esimene osa pole teabega üle koormatud; ilma põhitõdedeta ei saa me detailideni minna.

Järgmises osas jagame teiega teatud turudünaamika nüansse Ralph Nelson Elliotti vaatenurgast. Jätkub. Olge kursis!
Kui leiate, et see on kasulik, käsitleme kõiki kauplemise ja investeerimise aktuaalseid teemasid.

Kommentaarid

Eelmine artikkel

Elon Muski firmad suurendasid nõudlust

4. veebruaril saavutasid Tesla aktsiad kõigi aegade kõrgeima taseme - 969 USD aktsia kohta. Millel selline Tesla aktsiate kasv põhineb?

Järgmine artikkel

Kuidas kaubelda tugi- ja vastupanutasemetega

Artiklis käsitleme horisontaalse toe ja takistuse taset: kuidas neid joonistada ja kuidas kasutada tehnoloogia analüüsi lihtsate näitajate kõrval.