Novembri lõpus hakkas naftaturg taastuma. Tänu Joe Bideni võidule, USA presidendi üleminekuperioodile, koroonaviiruse vastase vaktsiini edule, kasvas jaanuari futuuride hind Brenti jaoks 5 päeva järjest ja jõudis esimest korda pärast märtsi 48.18 dollarini barrelist.

Nüüd peab OPEC otsustama, kas vabastada nafta tootmine, mida tuli pandeemiate ajal nafta nõudluse vähenemise tõttu piirata. Arutagem OPEC + kohtumist, nende otsuseid ja võimalikke tagajärgi.

Kuidas konverentsil läks?

Bloombergi teatel pidasid 29. novembril 23 riigi ministrid kinnise veebikonverentsi. Peamine arutelu küsimus oli, kas säilitada või kaotada naftatootmise piirangud 2021. aastal.

Nagu Bloomberg ütleb, hääletas enamus eelseisva aasta esimeses kvartalis piirangute poolt. AÜE ja Kasahstan nõudsid siiski tootmise suurendamist.

Osalejad ei suutnud ühtset otsust langetada. Järgmine konverents oli kavas 1. detsembril, kuid kavas siis 3. detsembriks.

Millised võivad olla tagajärjed?

Paljud naftakartellist osavõtjad märgivad, et naftahindade kasv on habras ja ebastabiilne. Seega nõuavad nad ettevaatlikkust ja hoolivust.

Hapruse tõestamiseks: 30. novembril kaotas Brenti barrel 1.22% hinnast ja maksis 47.59 dollarit. 1. detsembril ICE hinnapakkumised Londonis pidevalt langesid - 0.36% rohkem, jõudes 47.42 dollarini.

Ja see on alles algus. Kui pooled ei lepi kokku, kasvab kuu aja jooksul toodang 1.9 miljoni barreli võrra päevas kõigis OPECi riikides. Praeguses olukorras asetab see pakkumise selgelt nõudluse asemel ja surub hinna alla.

Mis on AÜE positsiooni taga?

Täna on AÜE kvoot vastavalt OPEC + lepingule 2.6 miljonit barrelit päevas. Lubage mul teile meelde tuletada, et 2019. aastal väljendas valitsus oma 2020. aasta plaane, kus ta mainis muu hulgas 3.5 miljoni barreli päevasest naftatoodangust. Nagu näete, on piirangud üsna tõsised.

Energeetikaminister Suhail al-Mazroui tõi videokonverentsil esile, et mõned riigid ei ole tootmist lubatult vähendanud. Seejärel väljendas ta riigi ametlikku seisukohta: tootmist suurendatakse 2021. aastal. Kuulujutud AÜE lahkumisest OPEC-ist näivad pärast selliseid avaldusi mõnevõrra kinnitavat.

Samuti pidage meeles, et Bloombergi andmetel avastati novembris Abu Dhabist 2 miljardi barreli naftaväli. See tähendab, et AÜE omab nüüd 107 miljardit tünni.

Pealegi sai teatavaks, et riigiettevõte Adnoc kavatseb raskesti kätte saadava nafta varu suurendada 22 miljardi barrelini ja käivitada investeerimisprogrammi, et tõsta tootmist 5 aastaga 10 miljoni barrelini päevas.

Summeerida

29. novembril ei õnnestunud OPEC + liikmetel kokku leppida nafta tootmise piirangutes, mille eesmärk on turu olukorra stabiliseerimine. Analüütikud loodavad, et 3. detsembril leitakse mõni vastastikune otsus.

Bloomberg märgib, et kõik ekspordiriigid mõistavad kvootide tähtsust. Sellised konverentsid annavad aga suurematele mängijatele võimaluse kaubelda ja paremaid tingimusi saada.

Paljud eksperdid on kindlad, et pooled leiavad lepingu versiooni, mis rõõmustab kõiki osapooli. Varsti näeme, kas selline optimism on õiglane.


Materjali valmistab ette

Ta on turu varjatud võimaluste ja arusaamade otsimise ja demonstreerimise guru. Ta kirjutab kõigest, mis investorile huvi võiks pakkuda: aktsiatest, valuutadest, indeksitest ja erinevatest ärivaldkondadest. On "sees" alates 2019.