Mitu kuud tagasi ma siiski lennufirmad olid parimate ja ohutumate investeerimisideede seas. Alates minu artikli ilmumisest kasvasid teatud lennufirmade aktsiad üle 50%, mis on laitmatu kasumlikkus kolmeks kuuks. Kuid nüüd, kui lennufirmad hakkasid 4. aasta IV kvartalis oma finantstulemusi esitama, mõtlesin selle sektori ohutuse osas ümber.

Uued lukud kogu maailmas lisavad üldist närvilisust, eriti Hiinas, kus koroonaviirus näis olevat kontrolli all.

Selles artiklis vaatleme lennufirmade finantsaruandeid ja saame teada, miks neisse investeerimine on nii riskantne.

Mis numbrid on?

United Airlines Holdings, Inc. teatab:

4. Aasta IV kvartali aruande kohaselt on United Airlines (NASDAQ: UAL) jõudis 1.9 miljardi USA dollarini. Võrdle: 2019. aasta samas kvartalis kaotas ettevõte 641 miljonit USD. Võrreldes 2019. aastaga vähenes sissetulek 69%, 3.4 miljardi USD-ni.

Lennufirma on nüüd arendamise asemel ellujäämisega hõivatud. See otsib pidevalt võimalusi, kuidas rohkem raha kokku hoida. Alates kolmveerandist tagasi on see suutnud kulusid vähendada 1.4 miljardi USD võrra. Selle igapäevased kulutused langesid 4. aasta IV kvartalis 2020 miljoni dollarini, mis on kaks korda vähem kui 19. aasta teises kvartalis.

2020. aasta lõpus oli UALi otsekontodel 19.7 miljardit USA dollarit, mida ta saab kasutada oma äri jätkamiseks. Kui kulutused on 19 miljonit USD päevas, võib see summa kesta üle 10 aasta. Teisisõnu on olemas turvakott, mille investorid mingil põhjusel unarusse jätavad.

Juhtkond teatab, et on olukorra stabiliseerinud ja 2021. aasta on ettevõtte jaoks üleminekuperiood, pärast mida algab järkjärguline taastumine.

Pandeemiad suurendasid nõudlust kaubalendude järele. 4. aasta IV kvartalis kasvas segmendi tulu 2020% ja tõusis kriisieelsele tasemele 77 miljoni USD võrra.

Populaarsed on ka siselennud, nii et ettevõte korraldas veel 43 liini.

Suurema osa ettevõtte tuludest teenivad reisilennud ja siinkohal pole tulemuslikkus kaugel kriisieelsest tasemest. 4. aasta IV kvartalis tõid reisijad 2020 miljardit USD tulu, samas kui 2.4. aasta samas kvartalis oli tulemus 2019 miljardit USD.

Praegu võime tunnistada, et kasvupotentsiaal on tohutu, küsimus on ainult selles, kas ja millal õnnestub see kriisieelsele tasemele naasta. Pidage meeles, et pärast 2001. aasta terroriakti läksid paljud USA lennuväljad pankrotti, kuigi keegi ei sulgenud ühtegi piiri. Praegune olukord on keerulisem ja koronaviiruse mõju pikeneb.

UALi peadirektor Scott Kirby hoidus seekord ettevõtte kasumi prognoosimisest. Eksperdid ütlevad, et taastumine võib juhtuda mitte varem kui 2023. aastal.

Investorite reaktsioon aruandele

Investorid võtsid aruannet negatiivselt, kukutades lennufirma aktsiahinna 9%. Niikaua kui Kirby ei andnud selgeid viiteid ajale, millal reisijate voog võib taastuda, ei saa investorid isegi ootustega mängida. Lõpuks peame jälgima, mida teiste ettevõtete juhtkond ütleb, ja lähtuma oma prognoosidest aktsiate kohta nende sõnade põhjal.

Aktsiate kukkumine tegi hinna läbimurre 200 päeva libisevast keskmisest, mis tähendab, et turuosalised on hinna tuleviku suhtes ebakindlad. Pealegi võib seda signaali tõlgendada langustrendi algusena. Sõnnide jaoks pole aga kogu mäng kaotatud. Kuigi hind kaupleb üle 40 USD tugitaseme, võib see siiski tõusta 50 USD-ni.

Kuid kui hind langeb alla 40 USD, tähendab see, et aktsia on langeva kontrolli all. Sellisel juhul võivad noteeringud langeda viimase aasta madalaimale tasemele - 32 USD aktsia kohta.

United Airlinesi (NASDAQ: UAL) aktsiahindade graafik
United Airlinesi (NASDAQ: UAL) aktsiahindade graafik

Edastab Delta Air Lines, Inc.

Juhtimine Delta lennuliinid (NYSE: DAL) on 2021. aasta suhtes optimistlikum. Nad ootavad reisijate voo järkjärgulist taastumist selle aasta teisel poolel. Siiski lõppes see ka 4. aasta IV kvartal 2020 miljoni USD kahjumiga. Sellest hoolimata on see palju parem kui kolmandas kvartalis, kui kahjum ulatus 755 miljardi dollarini.

Lennufirma sissetulek ületas isegi ekspertide ootusi. Tuludeks prognoositi 3.67 miljardit USD, samal ajal kui ettevõte teenis tegelikult 3.97 miljardit USD.

Reisijate voog teenib ettevõtte peamist tulu; 4. aasta neljandas kvartalis tõi see ainult 2020 miljardit USD, samas kui 2.69. aastal 2019 miljardit USD. Olukord on sama mis UAL-is: kaubavedu õitseb ja märkimisväärse osa tulust moodustavad siselennud.

Kaubaveo tulud kasvasid 11%, samas kui siselennud toovad nüüd 82% kogukasumist, ulatudes 2.22 miljardi dollarini.

Ettevõte lõpetas IV kvartali 4 miljardi USA dollariga sularahaga, mis suudab tema äri jätkata. Samuti on lennufirma suutnud oma igapäevaseid kulutusi veelgi vähendada, viies need 16.7 miljoni dollarini. 12. aasta kolmandas kvartalis kulutasid nad päevas 3 miljonit USA dollarit.

Delta tegevjuht Edward Bastian nimetas 2020. aastat ettevõtte ajaloo kõige raskemaks, kuid tõstis esile järgmist: "Kuigi meie väljakutsed jätkuvad ka 2021. aastal, olen ma optimistlik, et see on taastumise aasta ja pöördepunkt, mille tulemusel Delta naaseb veelgi tulude kasvu juurde , kasumlikkus ja tasuta sularaha genereerimine. "

Kahjuks langetas aruanne Delta Air Linesi aktsiahinna. Kuid aktsiad kauplevad endiselt üle 200-päevase MA, mis tähendab, et tõusutrend säilitab. 39 USD suurune eraldumine võib aga provotseerida veelgi tuge 36.5 USD-ni. Seda langust käsitletakse parandusena.

Delta Air Lines (NYSE: DAL) aktsiahindade graafik
Delta Air Lines (NYSE: DAL) aktsiahindade graafik

Teiste lennufirmade kvartaliaruanded - American Airlines Group Inc. (NAASDAQ: AAL)ja Southwest Airlines Co. (NYSE: LUV) - on samuti tõenäoliselt negatiivsed. Nende tähtaeg on 28. jaanuar. DAL-i kahjumi põhjal otsustades on neil ettevõtetel anu kasumit teenida null võimalust.

Lennufirmad tõmbavad Boeingi kaasa

Kui lennufirmadel on rasked ajad, näevad vaeva ka need, kes neile lennufirmasid pakuvad. "Nende" all mõtlen Boeingi ettevõte (NYSE: BA).

Kui lennuettevõtjad kasumit ei saa, ei võta Boeing uusi tellimusi, mis tähendab, et see ei paranda oma pandeemiate tõttu tõsiselt halvenenud finantsolukorda.

Boeing näitab kvartaliaruannet 28. jaanuaril; aktsiad testisid aga juba kolm korda 200 USD tugitaset. Reisijate voo taastamise ebamäärased väljavaated kahjustavad ettevõtte aktsiaid. Investorid lähevad vähem riskantsetele sektoritele, nagu näiteks roheline energia või elektriautod.

Boeingi (NYSE: BA) aktsiahindade graafik
Boeingi (NYSE: BA) aktsiahindade graafik

Kokkuvõttes võib 200 USD eraldumine põhjustada aktsiahinna tõsise languse. Investeering, mida ma paar kuud tagasi üsna ohutuks nimetasin, muutub nüüd üha ohtlikumaks.

Uued lukud

Vaktsineerimine on alanud, kuid keegi ei kiirusta veel piire avama. 12. jaanuaril kuulsime, et Hiina kehtestab Pekingi ümbruse territooriumil uued karantiinimeetmed. Saksamaa jääb rangelt suletuks kuni 14. veebruarini. Prantsusmaa valmistub kolmandaks sulgemiseks. Meedia tõstatab pidevalt uue tüve teemat.

Lõpuks muutub piiride avanemise prognoosimine liiga raskeks. Mida kauem nad lukus püsivad, seda rohkem lennuettevõtjad võitlevad. Nõrk reisijate voog paneb lennufirmad müüma tühikäigul olevaid lennukeid, mis annab Boeingule veel ühe löögi.

Bottom line

Nii kummaline kui see ka ei tundu, olid investorid enne vaktsiini ilmumist optimistlikumad lennufirmade tuleviku suhtes, mis tõstsid aktsiahinnad üles, andes hea võimaluse raha teenida.

Seejärel, pärast vaktsineerimise algust, hakkasid aktsiad korrigeeruma, st investorid võtsid kasumi. Nüüd võiks olla aeg osta aktsiaid taskukohasema hinnaga, kui aruannete kohaselt on lennufirmad põhjast alla surunud, on kahjud hakanud kahanema. Turumängijaid see sektor aga enam ei huvita.

Investeerige Ameerika aktsiatesse RoboForexiga soodsatel tingimustel! Reaalsete aktsiatega saab kaubelda platvormil R StocksTrader alates 0.0045 dollarist aktsia kohta, minimaalse kauplemistasuga 0.25 dollarit. Samuti saate proovida oma kauplemisoskusi R StocksTrader platvorm demokontol registreeruge lihtsalt RoboForex.com ja avage kauplemiskonto.


Materjali valmistab ette

Ta on olnud finantsturul alates 2004. aastast. Alates 2012. aastast kaupleb Ameerika börsil aktsiatega ja avaldab börsil analüütilisi artikleid. Osaleb aktiivselt RoboForexi harivate veebiseminaride ettevalmistamisel ja läbiviimisel.