Pärast seda, kui Joe Biden võitis USA presidendivalimised, küsisid paljud analüütikud endalt, kas uus president muudab riigi välispoliitika raamistikku ja parandab seeläbi suhteid Hiinaga.

Ja nüüd näitab olukord Huawei ja Xiaomi puhul, et ühemõtteline vastus on veel olemas. Läheme üksikasjadesse, mis USA Hiina ettevõtetega toimub.

Ameeriklased võivad Xiaomi uuesti investeerida

13. märtsil teatas Reuters, et USA ülemkohus tühistas ajutiselt Hiina ühe populaarseima tehnoloogiaettevõtte Xiaomi keelu: Ameerika investoritel lubati taas oma aktsiaid osta ja sellega lepinguid sõlmida.

Kohus teatas, et Donald Trumpi administratsiooni esitatud tõendibaas ei suutnud seda veenda maailma suurima nutitelefonide tootja ja Hiina kaitseväe vahelises koostöös.

Mis juhtus Xiaomi aktsiatega?

Pidage meeles, et 15. jaanuaril pääses härra Trumpi presidendiajal Xiaomi veel 8 Hiina ettevõtte kõrval USA valitsuse musta nimekirja. Nad eraldusid täielikult Ameerika investeeringutest. Sel hetkel langesid Xiaomi (HK: 1810) aktsiad 10.6% 32.6-lt 29.3-le HKD.

12. märtsil, kui hakkasid levima kuulujutud keelu kaotamisest, kasvasid Xiaomi aktsiad Honk Kongi börsil 4.12% 21.85-lt 22.75 HKD-ni. 15. märtsil, kui ilmus riigikohtu ametlik teave, aktsiad kasvasid ja selle artikli ettevalmistamise ajal kasvasid need juba 7.25% 24.4 HKD-ni.

Huawei tunneb end veelgi halvemini

12. märtsil andis sama Reuters teada, et uue presidendi administratsioon algatas muudatused Huawei'ga töötavate USA ettevõtete litsentsides.

Pange tähele, et see nutitelefone, telekommunikatsiooniseadmeid ja muid vidinaid tootev ettevõte pääses samuti musta nimekirja. Ekspertide sõnul rikuvad uued piirangud mõnda Hiina konglomeraadiga juba allkirjastatud lepingut.

Huawei (SZ: 002502) aktsiad reageerisid uudistele uute piirangute kohta mõõdukalt. Shenzheni börsil kaotasid noteeringud ainult 1.03%, ulatudes 2.87 Hiina jüaani aktsia kohta.

Summeerida

Mis meil siin on? Ühelt poolt on Xiaomil mõned piirangud eemaldatud, ehkki ajutiselt, seega on tal nüüd juurdepääs Ameerika investeeringutele. Teiselt poolt muudavad Huaweiga koostööd tegevad Ameerika ettevõtted oma elu karmimaks.

Vaadates seda vastuolulist ja emotsionaalset olukorda, on mul raskusi arusaamisega, kas Bideni administratsioon üritab siluda USA-Hiina suhete teravaid servi või läheb sama agressiooni. Mis on Sinu arvamus? Räägi meile allpool toodud kommentaarides.

Mida veel Xiaomi ja Huawei kohta R Blogist lugeda?


Materjali valmistab ette

Ta on turu varjatud võimaluste ja arusaamade otsimise ja demonstreerimise guru. Ta kirjutab kõigest, mis investorile huvi võiks pakkuda: aktsiatest, valuutadest, indeksitest ja erinevatest ärivaldkondadest. On "sees" alates 2019.