Olete kindlasti kuulnud kaartidele ilmuvatest pullide ja karude püünistest. See artikkel püüab probleemi üksikasjalikumalt käsitleda, rääkides teile, kuidas selliste püüniste asukohti tuvastada ja kuidas neid vältida.

Mis on pullide/karude püünised

Bulish/bearish trap on graafiku olukord, kus noteeringud teesklevad, et murduvad läbi olulisest hinnatasemest ning pöörduvad seejärel järsult tagasi ja lähevad vastupidises suunas. Sellise olulise tasemena näeme tugi / vastupanu tase, trendijoonedvõi graafilised mustrid. Finantsturgudel on tõuke-/karulõksud sagedased.

Idee seisneb selles, et kauplejad avavad oma positsioonid praeguse hinnaliikumise poolt moodustatud hinnasignaalide alusel. Kuid erinevatel põhjustel osutub vastaskülg palju tugevamaks ja pöörab järsku hinna vastupidises suunas.

See paneb kauplejad paanikasse ja sulgeb algpositsioonid, mis ainult võimendab vastupidist liikumist. Teisisõnu, pullid või karud jäävad lõksu ja sulgevad järsu hinnamuutuse korral oma positsioonid, toetades seega liikumist vastupidises suunas.

Kuidas tuvastada pullide püüniseid

Enamasti seisavad bullish püünised oluliste takistustasemete lähedal, mida hind on juba testinud. Tundub, et hind murrab sellisest tasemest läbi ja pullid avavad pikki positsioone, oodates hinna jätkuvat kasvu. See aga pöördub ümber ja läheb alla.

Märk lõksu vallandamisest on hinna tagasitulek piirkonda, mis jääb alla murtud takistuse taseme. Härjad mängivad kaua ja peavad tegema otsuseid oma tehingute sulgemise kohta.

Kui tsitaate alla pöörata, on karud tõestanud oma jõudu ja valmisolekut vastu võidelda. Härjad hakkavad oma ostutehinguid sulgema, Peatuskaotused käivituvad, nii et allakäigutempo tugevneb ja lõks lukustub.

Püünis takistustasemest tagapool olevatele pullidele
Püünis takistustasemest tagapool olevatele pullidele

Teine koht, kus kaardil võib tekkida lõks, on tugev vastupanujoon. Olukord on sarnane ülaltooduga: vastupanujoon murtakse läbi ülespoole, härjad kiirustavad ostutehinguid avama, kuid ühtäkki pöörduvad noteeringud allapoole ja hind langeb allapoole. Siis võib langus jätkuda.

Püünis pullidele vastupanuliini taga
Püünis pullidele vastupanuliini taga

Kuidas tuvastada karulõksu

Kaupleja võib sattuda languslõksu, kui ta avab müügipositsiooni tugeva toetustaseme väljamurdmisel. Inspireeritud karud avavad lühikesi positsioone, lootes edasisele langusele, kuid noteeringud pöörduvad ootamatult ja hakkavad tõusma.

Karudel on avatud lühikesed positsioonid, mille nad peavad sulgema. Reeglina teevad nad seda siis, kui hind tõuseb uuesti üle varem rikutud toetustaseme. Seejärel käivituvad languslikud Stop Losses. Selle tulemusena saavad hinnapakkumised nende kasvu toetatud ja lõks lukustub.

Tugitasandi taga karulõks
Tugitasandi taga karulõks

Olulisi tuginööre saab kasutada ka lõksudena. Hind annab langeva impulsi, karud tormavad müügi avamisel kohe, kui rida allapoole katki läheb, kuid järsku pöörduvad noteeringud ülespoole ja tõusevad reast kõrgemale. Lõks on nüüd vallandatud ja võib alata tõusev hinnaimpulss.

Karulõks tugiliini taga
Karulõks tugiliini taga

Kas püüniseid saab vältida

Tundub, et lõksu ei saa täielikult vältida: turg on tavaliselt ettearvamatu. Selliseid juhtumeid saab aga minimeerida ja kaotusi piirata, kui kaotate positsiooni õigeaegselt sulgeda. Selleks on olulised järgmised asjad:

  • Ärge kiirustage positsiooni avamisega olulise tugi-/takistustaseme või joone katkemisel. Oodake, kuni hind sulgub kindlalt kõrgemal tasemel, ja alles siis kaaluge positsiooni avamist, kui hind korrigeerib taset ja põrkab sellest tagasi.
  • Kahjude piiramise märk on hinna tagasitulek alla katkise taseme või joone. Kaotuspositsioon tuleks sulgeda, sest pärast lõksu käivitumist võib järgneda tugev pöörduv hinnaliikumine.
  • Käivitatud lõksu saab kasutada kauplemisstrateegias valed purunemised mida oli varem blogis kirjeldatud.

Bottom line

Karu- ja bullish püünised on hinnagraafikutel üsna sagedased. Reeglina ilmuvad need oluliste tugi-/vastupanutasemete või joonte lähedale.

Lõksudest on peaaegu võimatu täielikult loobuda, kuid teades nende iseärasusi, saab lõksu jäämise tõenäosust minimeerida ja võimalikke kahjusid vähendada.


Materjali valmistab ette

On kauplenud finantsturgudel alates aastast 2004. Omandatud teadmised ja kogemused moodustavad tema enda lähenemisviisi varade analüüsile, mida ta jagab hea meelega RoboForexi veebiseminaride kuulajatega.